Fyrkatspillet 2024

Billetsalg – (fyrkatspillet.dk)

Fyrkatspillets instruktør ser frem til årets forestilling, “Gudeskatten”

Fyrkatspillets skuespillere er i fuld gang med at øve til årets forestilling. Instruktør Kim Brandt har stadig mange elementer i skuespillet, som han arbejder på i tæt samarbejde med de mange dygtige amatørskuespillere. Vi kiggede ind på loftet over Bies Centret i Hobro lørdag eftermiddag, hvor der blev øvet for sidste gang, inden prøverne flytter ud til UNESCO-stedet Fyrkat i vikingelanghuset. Det er her, forestillingerne vil blive opført med premiere den 31. maj.

Kim Brandt gav sit syn på årets vikingeskuespil:
“Jeg er instruktør på Fyrkatspillet i år, som hedder ‘Gudeskatten’. Det handler om, at guderne har fået en stor skat fra menneskene, men hvem skal egentlig have denne skat? Det er der ikke blevet sagt noget om, så alle guderne mødes ude i langhuset. Odin har kaldt alle guderne sammen, og forestillingen går ud på at finde ud af, hvem der skal have skatten.


Årets forestilling er faktisk skrevet som et lystspil. Nogle gange kan disse vikingehistorier godt blive lidt tunge. I år har vi valgt at lave en forestilling, som er lettere både i sprog og persongalleri, og selve handlingen, så der er dejlig fart over feltet, og man bliver glad i låget af at se den. Der er mange elementer, der relaterer til 2024, både i handlingen og sproget. Vi bruger selvfølgelig ikke moderne sprog, men sprogmæssigt er der ting, som hr. og fru Danmark godt kunne sidde derhjemme og sige til hinanden, eller når man skælder sine børn ud, og børnene svarer igen. Der er den gode og den onde, alt hvad en god historie skal indeholde.”

I den kommende periode intensiveres øvelserne frem mod premieren, og der spilles i alt 12 forestillinger i 2024-udgaven af Fyrkatspillet.

Billetter kan købes her: https://fyrkatspillet.dk/billetsalg/

Forberedelse til årets skuespil

Fyrkatspillets Taffelgruppe har afholdt vinsmagning til årets Fyrkatspil.

Gruppen var for nylig samlet på loftet i Bie Centret, til udvælgelse af årets vine til det kommende Fyrkatspil.  Stemningen var god og de frivillige glædede sig til vinsmagningen.

Vi har i år også alkoholfri vin med på menukortet af drikkevarer. Vi får levereret nogle forskellige vine fra vores lokale vinhandler Hobro Vinhandel, som passer til vores menu af lammekøller med tilbehør. – Udtaler Berit Holst Sørensen fra Taffelgruppen.

Taffelgruppen er Service Afd. for Fyrkatspillet

Der er mange frivillige rundt om afviklingen af Fyrkatspillet i Hobro. Ud over drikkevarer og mad står Taffelgruppen for afvikling af viking taffel, der foregår efter forestillingen på UNESCO-stedet Fyrkat i Hobro. Det handler om fællesskab og gode oplevelser, når Taffelgruppen mødes og der er altid plads til flere der gerne vil deltage.

På de dage hvor vi har Taffel efter forestillingen, starter vi klokken 14 med lammekøllerne der marineres med vores egen marinade. Grillen tændes og de grilles ved svag varme for at blive lækre. Der skæres salat, laves dressing med tyttebær, som er vores specialitet. De aftner hvor der ikke er Taffel står vi for kagebord og kaffe til gæsterneForklarer Berit Holst Sørensen

Når spillet er slut, er der 3 – 4 personer fra gruppen der får sat borde og stole på plads inde i Fyrkathuset, og der bliver dækket op til Taffel. Gruppe består af 10 – 15 frivillige, hvis store indsats får tingene til at køre.

Se meget mere om Fyrkatspillet på deres hjemmeside: https://fyrkatspillet.dk/

Fyrkatspillet er et amatørteater, der opfører et vikingespil hver tidlig sommer i det rekonstruerede langhus beliggende ved Vikingeborgen Fyrkat. Forestillingerne er baseret på vikingernes konceptuelle verden, og der skrives nye skuespil hvert år. Det er en teateroplevelse, hvor publikum er så tæt på skuespillerne, at de kan træde på deres tæer, hvis de stikker for langt ud.

For eksempel var årets forestilling “Ragnarok” skrevet af Niels Pagh Christensen. Den beskæftiger sig med et vikingedrama i tiden mellem troen på Aserne og kristendommen. Skuespillet udforsker de dramaer, der kan opstå, når vinteren er lang, og forsyningerne er ved at slippe op. Forestillingen er instrueret af Nynne Karen Nørlund Steenild.

Fyrkatspillets dragter er håndarbejde med masser af kunstnerisk frihed.

 Før Fyrkatspillet i Hobro kan blive opført, har dragtgruppen været i gang i måneder med at skabe kostumer til de mange skuespillere. Når manuskriptet til Fyrkatspillet frigives, starter flittige, kreative hænder med at skabe vikingedragter og alt det tilbehør, der skal bruges i forestillingen. Der er en stor forskel på de historiske fund, der er gjort, og som har givet viden om, hvordan vikingerne gik klædt, og så de dragter, der bliver skabt til Fyrkatspillet. Der er altså ikke tale om historiske kopier, men kostumer, som blandt andet bliver maskinsyet for at kunne holde til de mange gennemspilninger af stykket. Enkelte beklædningsstykker, som en kopi af Viborgskjorten, har dragtgruppen lavet gennem de mange år, de har stået for kostumer.

Når forestillingerne kører i vikingelanghuset på UNESCO Fyrkat Borgen i Hobro, har dragtgruppen travlt med at få alle ca. 70 dragter på skuespillerne og reparere tingene under forestillingen. De sørger også for den gode stemning back stage med kaffe og hygge i det, der er døbt Aases vogn. Her er der altid god stemning og hygge.

Masser af sammenhold og kammeratskab i dragtgruppen.

Når dragtgruppen mødes hver onsdag på loftet over Bies Centret, starter de med kaffe og rundstykke, før håndarbejdet med dragterne går i gang. Alles mening om design og metode til produktion af hver dragt vendes i fællesskab, før håndarbejdet går i gang. Det tager ca. 3 dage pr. dragt, og der er mange detaljer og skuespilmanuskriptet at forholde sig til undervejs. Men i fælles flok får dragtgruppen løst tingene før årets Fyrkatspil.

Hvis dragtdesign og syning er noget for dig, er der altid plads til flere kreative kræfter i Fyrkatspillet og dens dragtgruppe

FYRKATSPILLET 2024 - GUDESKATTEN

Mægtige guder og eventyr venter i “Gudeskatten,” dette års teateroplevelse! Følg med, når Odin og Frigg ankommer til Fyrkat i Midgård og afslører en skat uden lige, ofret til guderne. Men hvem skal have den?

Guderne samles for at afgøre skæbnen for denne skat. Konflikter og rivaliseringer trives, mens Trud, Røskva og Tjalfe udforsker Fyrkat og snubler over hemmelige planer, der truer gudernes verden.

En dramatisk kamp om ældre, familiebånd og magt udfolder sig, og kun de mest uventede alliancer vil opstå. Kan Thor kontrollere sin stædige datter Trud? Vil Loke hjælpe sin datter Hel med at få fat i “den sande skat”? Og hvad med Trud, Røskva og Tjalfe, der står over for en skæbnesvanger trussel?

“Gudeskatten” er en fortælling om mod, kærlighed og bedrag, hvor skæbnen afgøres af stemmer og familieforhold. Kan guderne enes, eller vil det hele falde fra hinanden?

Find ud af det i dette fantastiske teaterstykke, hvor spænding, komedie og magi går hånd i hånd.

Fyrkatspillet 2024 – GUDESKATTEN
er skrevet af Morten Stenger og instrueres af Kim Brandt
Billetter og priser kan ses fra d. 01/02/2024

Spilleplan 2024

Fredag 31. maj kl. 19.00 – Premiere inkl. taffel
Lørdag 01. juni kl. 17.00 Forestilling inkl. taffel
Søndag 02. juni kl. 15.00 – Forestilling
Onsdag 05. juni kl. 19.00 – Forestilling
Torsdag 06. juni kl. 19.00 – Forestilling
Fredag 07. juni kl. 19.00 – Forestilling inkl. taffel (KAMSTEG)
Lørdag 08. juni kl. 17.00 – Forestilling inkl. taffel
Søndag 09. juni kl. 15.00 – Forestilling
Onsdag 12. juni kl. 19.00 – Forestilling
Torsdag 13. juni kl. 19.00 – Forestilling
Fredag 14. juni kl. 19.00 – Forestilling inkl. taffel
Lørdag 15. juni kl. 14.00 – Forestilling inkl. taffel (Med forbehold for ændringer)

Per Olesen fra Sparekassen Danmark og de gæve Fyrkat vikinger har netop præsenteret Fyrkatspillet 2024 plakaten.

Årets forestilling Gudeskatten bliver opført fra d 31. maj til den 15. juni.
Se meget mere på hjemmesiden www.fyrkatspillet.dk

FYRKATSPILLET dragter for 2024

7958 – rød uldkofte m/brikvævet bånd, uldbukser, blå uld hat m/røde bånd, læderbælte m/sax, læderstøvler og skjold.

7948 – hellang kofte i blå og rød uld med broderier. Kongedragt

7945 - orange hørkofte, lysegrøn hørbukser, gul uldjakke m/skrå lukning, læderstøvler. Skjalden i ’

7940 – kofte m/applikeret glente. ’Ørnen & Glenten’ 1995.

7935 – lang, hvid uldkofte, hvid ’messehagel’ m/guldmotiv, ’hat’ af guldbrokade/silke, læderstøvler. Biskop i ’Verden er mit Æble’ 1994.

7927 – blå uldbukser, hørkofte og sort lædervest, læderbælte og -sko. Barnedragt

7924 – rød lang uldkjole med broderier, lædersko. ’Enhjørningen’ 2013.

7921 – kort, brungrøn uldkofte, grønne hørbukser, læderstøvler, læderbælte, Thor i ’Gudeskatten’ 2024.

7915 – rød uldkappe, sort hørkofte, sorte hørbukser, korte læderstøvler, læderbælte og sax. Loke i ’Gudeskatten’ 2024.

7911 – olivengrøn uldkofte m/bånd, uldbukser, læderstøvler

7907 - petroleumsfarvet silkekofte og uldbukser, læder hat m/lammeskind, læderbælte, sax og læderstøvler

7895 – sorte hørbukser/russ og sort velourkofte m/brikvævet bånd, læderbælte og -taske, læderstøvler

7887 – uldkjole i gråt og rødt, Groa i ’Gøgl & Spin’ 2008

7882 – grå uldbukser og blå uldkofte m/brikvævet bånd. Krigeren Uzur i ’Øen’ 2014

7871 – grå hørsærk med orange hørforklæde m/brikvævet bånd

7969 – blå frakkekjole i grov hør med bånd.

7900 – rød hørkjole m/bånd – ’Orm & Guldfugl’ udg. 2 2021

7966 – blå uldkofte m/bånd, sorte russbukser i hør, læderbælte og -støvler. Harald i ’Harald’ 2016.

7962 – brun munkekutte i uld, ‘Øen’ 2014.